Ylioppilastutkintolautakunta
Ylioppilastutkintolautakunta
YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA
Studentexamensnämnden

Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus – Usein kysytyt kysymykset

Sisältö

 

Miksi todistuksia uudistetaan?

Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus helpottaa ylioppilaiden hakuprosessia erityisesti ulkomaisiin oppilaitoksiin, joihin todistus lähetetään yleensä digitaalisena. Digitaalinen todistus on myös vaikeammin väärennettävissä kuin paperinen. Samassa yhteydessä päivitetään todistuksen tekstisisältöä ja visuaalista ilmettä. 

Milloin digitaalinen todistus on käytössä?

Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus tulee käyttöön kevään 2023 tutkinnosta alkaen.

Miten digitaalisen todistuksen saa?

Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus on saatavissa aina tarvittaessa Oma Opintopolku -palvelussa. Todistuksen tiedot päivittyvät, kun tutkintoa täydennetään tai kokeita uusitaan.

Olen jo valmistunut ylioppilaaksi. Saanko myös digitaalisen todistuksen?

Vuodesta 2008 alkaen tutkinnon tiedot ovat kokonaan digitaalisessa muodossa. Ylioppilaat, jotka ovat aloittaneet tutkintonsa suorittamisen keväällä 2008 tai myöhemmin saavat digitaalisen todistuksen, kun palvelu on täysimääräisesti käytössä. Tämä todistus on maksuton. Tavoitteena on, että myös tätä vanhemmat ylioppilaat saavat digitaalisen todistuksen. Ratkaisu todistuksen luomiseen on vielä suunnittelupöydällä. Todennäköisesti palvelu on ennen vuotta 2008 tutkintonsa aloittaneille ylioppilaille maksullinen, koska todistukset tehdään käsin rekisteritietoja yhdistämällä.

Mitä jos digitaalinen todistukseni katoaa?

Digitaalista todistusta ei tarvitse säilyttää itse, vaan se on saatavissa aina tarvittaessa Oma Opintopolku -palvelussa. Ennen vuotta 2008 tutkintonsa aloittaneet ylioppilaat joutuvat tilaamaan kadonneen digitaalisen todistuksen uudestaan Ylioppilastutkintolautakunnasta.

Miten voin taata, että digitaalinen todistukseni on aito?

Todistuksen aitous vahvistetaan sähköisellä leimalla. Tiedoston sisältämä leima varmistaa, ettei asiakirjan tietoja ole muutettu ja että asiakirjan on myöntänyt leimassa esiintyvä taho. Aitouden voi varmistaa Ylioppilastutkintolautakunnan omassa todentamispalvelussa.

Missä tiedostomuodossa digitaalinen todistus on?

Todistus on pdf-muodossa.

Mikä paperisessa todistuksessa muuttuu?

Paperinen todistus näyttää erilaiselta kuin ennen. Siinä ei myöskään ole nykyisenkaltaisia turvaominaisuuksia kuten vesileimaa.

Ketkä saavat paperitodistuksen?

Paperinen todistus lähetetään jatkossakin kaikille ylioppilaille heidän omaan lukioonsa. Myös muut kokelaat voivat saada paperisen todistuksen.

Maksaako paperinen todistus jatkossa?

Tutkinnon suorittamisen yhteydessä paperinen todistus on jatkossakin maksuton. Jos kokelas kadottaa todistuksen, hän voi tilata uuden todistuksen. Uusista todistuksista ja käännöstodistuksista lautakunta perii kulloinkin voimassa olevan maksun.

Eikö paperisesta todistuksesta voisi luopua kokonaan?

Paperinen todistus on hieno perinne, eikä siitä luopuminen ole näköpiirissä. Moni uusi ylioppilas haluaa esitellä todistusta sukulaisilleen ja ystävilleen.

Mikä on jatkossa virallinen ylioppilastutkintotodistus?

Sekä digitaalinen että paperinen todistus ovat virallisia todistuksia. Digitaalisen todistuksen aitous on helpommin tarkistettavissa. Viime kädessä todistuksen vastaanottaja päättää, millainen todistus esimerkiksi opiskelijahaussa kelpaa.

Miksi todistuksessa näkyy kokeen suorittamisen ajankohta?

Kokeita voi uusia ja tutkintoa voi täydentää ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen. Ajankohdasta näkee, miten tutkinto on rakentunut ja mitkä kokeet on suoritettu ennen tutkinnon valmistumista. Myös lainsäädännössä on määritelty, että parhaista arvosanoista viimeisin kirjataan todistukseen.