Hei me blogataan!

Hei me blogataan!

Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivut uudistuvat vuorovaikutteisempaan suuntaan. Kaikki tärkeimmät asiasisällöt on siirretty uusille sivuille ja ne löytyvät pääpiirteissään entisiltä paikoiltaan. Sivut täydentyvät asteittain kevään kuluessa.

Blogissa tulemme kertomaan ajankohtaisten asioiden lisäksi mm. käytännön asioista ja erilaisista työvaiheista, joita ylioppilastutkinnon toimeenpanoon kuuluu. Tutkinto elää nyt murrosvaiheessa, osa kokeista on vielä perinteisiä paperikokeita, osassa voidaan jo hyödyntää digitaalisen maailman mahdollisuuksia. Tämä tarkoittaa monenlaista myllerrystä myös lautakunnan kansliassa. Kokeita ja varakokeita koodataan koejärjestelmään kiireellä kevään tutkintoa varten ja toisessa tilassa pakataan isoa määrää paperikokeita lähtövalmiiksi postitukseen. Tikkujen polttourakkakin käynnistyy näinä päivinä.

Syksyllä 2016 tehtiin maailmanhistorian ensimmäiset sähköiset suomalaisen ylioppilastutkinnon kokeet. Syksyllä puhuttiin vielä sähköisistä kokeista, mutta siirrymme asteittain muiden viranomaisten tapaan käyttämään termiä digitaalinen.

Abitti-järjestelmällämme on tehty valtava määrä kurssikokeita. Puolen miljoonan koesuorituksen raja ylittynee näihin aikoihin. Kokemuksia siis on melkoisesti ja niitä hyödynnetään ylioppilaskoejärjestelmää kehitettäessä. Järjestelmä ei ole missään tapauksessa valmis eikä se tule koskaan olemaankaan valmis. Sen pitää kehittyä jatkuvasti vastaamaan tulevia tarpeita ja toiveita. Kehittämisajatuksiakin tulee mukaan blogautuksiin ja kommentoitavaksi.

Vuoden 2017 aikana blogissamme tulee olemaan toistuva Suomi 100 vuotta -osuus, jossa kerromme ylioppilastutkinnosta maamme itsenäisyyden eri vuosikymmeninä.  Jos sinua kiinnostavat vanhat koetehtävät, kannattaa seurata myös Twitterissä @YTL_SEN-profiilia. Sinne ilmestyy viikoittain näyte menneiden vuosien äidinkielen koetehtävistä. Esimerkiksi vuonna 1961 abiturientit ovat kirjoittaneet aiheesta "Missä suhteessa Suomi on köyhä, missä suhteessa rikas?". Ajankohtainen kysymys pohdittavaksi edelleen.

Uudistamme myös tiedotustamme. Jatkossa Digabi-sivujen käyttö minimoidaan, sinne jää lähinnä vain eri aineiden esimerkkitehtäviä. Kaikki muu siirtyy joko näille lautakunnan virallisille sivuille tai Abitti-sivuille. Toivomme, että tämäkin pieni muutos omalta osaltaan helpottaa tiedon löytämistä. Aina voi myös ottaa yhteyttä suoraan ja kysyä asiaa.

Pysy kanavalla!


Kaisa Vähähyyppä
pääsihteeri