Syksyn ylioppilastutkinto alkaa 13.9.2021

Lehdistötiedote, Helsinki 7.9.2021, julkaisuvapaa heti. 

Syksyn 2021 ylioppilastutkinto järjestetään 13.–29.9.2021

Tutkintoon on ilmoittautunut noin 45 300 kokelasta, mikä on noin 1 150 vähemmän kuin syksyllä 2020. Ilmoittautumisia on noin 92 000 eri aineissa ja oppimäärissä, mikä on noin 5 900 vähemmän kuin vuosi sitten.  Luvussa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että sellaiset kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan. Ylioppilastutkinnon kokeita järjestetään noin 400 lukiossa ja niiden toimipisteissä.

Syksyn 2021 ylioppilastutkinto on jo neljäs tutkintokerta, joka järjestetään poikkeuksellisissa oloissa koronavirustilanteen vuoksi. Tutkinto järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Lukiot varautuvat tutkinnon toimeenpanoon terveysturvallisesti Ylioppilastutkintolautakunnan antamien ohjeiden mukaisesti.

“Lukioilla ja kokelailla on jo paljon kokemusta koronajärjestelyistä. Kokelaiden on tärkeää välttää kontakteja ennen kokeita ja kokeiden aikana”, muistuttaa pääsihteeri Tiina Tähkä.

Ylioppilastutkintoon osallistuvia kokelaita suositellaan välttämään kontakteja 10 vuorokauden ajan ennen kokeita. Näin kokelaalla on mahdollisimman pieni riski altistua koronavirukselle. Kokelaiden on tärkeä noudattaa lukion antamia ohjeita esimerkiksi koetilaisuuteen saapumisesta. Koetilaisuudessa suositellaan kasvomaskin käyttämistä koko kokeen ajan lukuun ottamatta lyhyitä ruoka- ja juomataukoja.  
 
Lautakunta seuraa koronavirustilannetta ja tekee yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa.  Mahdollisissa tartunta- ja karanteenitilanteissa lukiot toimivat terveysviranomaisten ohjeiden mukaan.

 

Digitaalisen ylioppilaskokeen järjestelyt

Ylioppilastutkinnon kokeet suoritetaan kannettavilla tietokoneilla. Tietokone voi olla joko kokelaan oma, lainattu tai lukion. Koetilanteessa tietokone käynnistetään USB-muistilta. USB-muistilla oleva käyttöjärjestelmä korvaa tietokoneen oman käyttöjärjestelmän kokeen ajaksi. Tietokoneen oma käyttöjärjestelmä ja kovalevy säilyvät muuttumattomina kokeen aikana. Kokeen aikana kokelaiden tietokoneet ovat kytkettynä koetilan paikallisen tutkintoverkon kautta koetilan palvelimeen. Tutkintoverkosta ei ole yhteyttä koetilan ulkopuolisiin verkkoihin. Kokelaan vastaukset tallentuvat jatkuvasti automaattisesti sekä koetilan palvelimelle että varapalvelimelle. Mahdollisessa ongelmatilanteessa kokelaalle voidaan esimerkiksi vaihtaa varakone, jotta kokelas voi jatkaa koetta siitä mihin jäi. Lautakunnan puhelinpäivystys neuvoo lukioita kaikissa kokeen järjestämiseen liittyvissä tilanteissa.

 

Liitteet ja lisätiedot

Syksyn 2021 koepäivät

Syksyn 2020 ja 2021 ylioppilastutkintoon ilmoittautuneiden määrät kokeittain (pdf)

Digitaalinen ylioppilastutkinto

Koronaviruksen leviämiseen varautuminen

Toimintaohjeita kokelaalle, joka ei pääse osallistumaan ylioppilastutkinnon kokeeseen koronavirustilanteen takia

  • Haastattelut: pääsihteeri Tiina Tähkä, puh. 0295 338 201, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi
  • Ruotsinkieliset haastattelut: erityisasiantuntija Robin Lundell, puh. 0295 338 242, robin.lundell@ylioppilastutkinto.fi
  • Tilastot: aktuaari Alex Hellsten, puh. 0295 338 225, alex.hellsten@ylioppilastutkinto.fi
  • Muut yhteydenotot: lautakunta@ylioppilastutkinto.fi