Kokelaan tietokonetta koskevat vähimmäisvaatimukset muuttuvat

Ylioppilastutkinnon kokeissa käytettävää kokelaan tietokonetta koskeva ohje on päivittynyt. Tärkeimmät muutokset ovat:

  • Vaatimus RAM-muistin määrästä on nostettu 2 gigatavusta 4 gigatavuun.
  • Näytön vähimmäisresoluutioksi on asetettu 1360×768 aiemman 1024×768 sijaan.
  • Täsmennetty, että tietokone on voitava käynnistää USB3-muistilta.
  • Poistettu ilmaukset, jotka rajoittivat lisälaitteiden liitäntätavan USB-standardiin.

Suurin muutos aiempiin laitevaatimuksiin on keskusmuistin minimimäärän kasvattaminen 2 gigatavusta 4 gigatavuun. 2 Gt:n muistivaatimus on peräisin vuodelta 2013. Etenkin lokakuussa tehdyn käyttöjärjestelmän ja muutamien sovellusten (LibreOffice, Pinta, MarvinSketch) päivityksen jälkeen havaittiin, että 2 Gt:n muistilla varustetut koneet eivät enää selviä useamman sovelluksen samanaikaisesta käytöstä. Syksyn ylioppilaskokeissa vain 1 %:ssa laitteista oli alle 4 Gt muistia.

Näytön vähimmäisresoluutioksi on asetettu 1360×768. Aiempi suositus oli 1366×768, mutta syksyn ylioppilastutkinnon tilastoista löysimme pienen määrän koneita, joiden näytön resoluutio oli 1360×768. Ylioppilaskokeen suorittamisessa tyypillinen työskentelytapa on järjestää ikkunat vierekkäin, mikä on vaikeaa 1024×768 pikselin näyttöresoluutiolla. Käytännössä kaikissa myynnissä olevissa tietokoneissa on jo vuosia ollut vaatimukset täyttävä näyttö. Syksyn ylioppilaskokeissa 2,3 % koneista alitti uuden vaatimuksen.

Uusissa tietokoneissa on yhä useammin USB-C ‑liitäntä, mutta ylioppilaskokeissa käytettävät käynnistysmediat toimitetaan edelleen USB3-liitäntäisinä. Tämän vuoksi on tullut aiheelliseksi täsmentää, että koneen on oltava käynnistettävissä nimenomaan USB3-muistilta. USB-C:n yleistymisen vuoksi on haluttu poistaa tiettyihin liitäntästandardeihin (USB) liittyvät keinotekoiset rajaukset ja korostaa sitä, että tietokoneissa voidaan käyttää erilaisia adaptereita.

Langattomien lisälaitteiden käyttö ylioppilastutkinnon kokeissa on edelleen kiellettyä.

Ohje on Ylioppilastutkintolautakinnan yleisten määräysten ja ohjeiden liitteenä ja löytyy lautakunnan verkkosivuilta kohdasta Määräykset > Yleiset määräykset ja ohjeet.