Secure boot -ominaisuus estää valvojan koneen käynnistymisen

Jos tietokoneessa on secure boot -toiminto päällä, se ei käynnisty valvojan koneena Ylioppilastutkintolautakunnan lähettämillä valvojan koneen USB-muisteilla. Tämä ei vaikuta koetilan palvelinten toimintaan eikä estä ylioppilastutkinnon järjestämistä.

Secure boot -toiminnon voi kytkeä pois seuraavasti:

  • Käynnistä kone BIOS/UEFI-asetuksiin.
    • Useimmissa koneissa BIOSiin pääsee koneen käynnistyessä Esc/Enter/Del/F1/F2/F10/F12/Fn+F2 tai vastaavilla näppäinvalinnoilla.
    • Joillakin Windows 10 -koneilla BIOSiin päästäkseen pitää toimia seuraavasti: paina Shift-näppäin pohjaan ja valitse Käynnistä uudelleen/Restart. Koneen käynnistyttyä Troubleshoot -> Advanced options -> UEFI Firmware Settings -> Restart

BIOS/UEFI-asetusvalikot ovat konekohtaisia. Tyypillisesti valinta löytyy Security- tai Boot -valikosta. Kun valinta on muutettu, pitää muutokset tallentaa ja käynnistää kone uudelleen.

Kun konetta ei tarvita enää valvojan koneena, kannattaa asetus palauttaa takaisin.

Lautakunta pahoittelee tästä lukioille aiheutuvaa ylimääräistä työtä.

Ota yhteyttä Abitti-tukeen, jos tarvitset apua ongelman selvittämiseen: abitti@ylioppilastutkinto.fi, puhelin 0295 338 280. Abitti-tuki palvelee ylioppilastutkinnon koepäivinä puhelimitse ainoastaan ylioppilastutkintoon liittyvissä teknisissä ongelmissa.

Lukioille on lähetetty sähköpostia asiasta.