Toisen kotimaisen kielen koepäivä

Tänään 16.3. kirjoitettiin toisen kotimaisen kielen kokeet. Kokeisiin oli ilmoittautunut yhteensä 8963 kokelasta.

Päivän kokeet ovat sujuneet hyvin. Lautakuntaan tuli päivän aikana muutamia kymmeniä yhteydenottoja, mikä on tavanomainen määrä. Muutamassa lukiossa kokeen alku viivästyi  koetilan palvelimiin liittyneiden tai muiden teknisten ongelmien takia. Kokelaille hyvitettiin viivästykseen kulunut aika.  

Espanjassa toimiva Aurinkorannikon suomalainen lukio ei pysty järjestämään tämän tutkintoviikon kokeita koronavirustilanteen laajenemisen vuoksi. Espanjassa asetettu poikkeustila ja ulkonaliikkumiskielto estävät kokelaiden ja lukion henkilökunnan liikkumisen, eikä lukio voi toimia paikallisten viranomaisten päätösten vastaisesti. Lukion rehtori ja lautakunta ovat tehneet jatkuvaa yhteistyötä ratkaisujen löytämiseksi maahan määrättyjen pakkokeinojen vaiheittaisen laajenemisen aikana. 

“Olen vakuuttunut siitä, että rehtori on tehnyt kaikkensa ylioppilastutkinnon kokeiden järjestämiseksi. Olen pahoillani kokelaiden puolesta. Tilannetta ei ollut enää mahdollista ratkaista, kun poikkeustila määrättiin käyttöön”, toteaa pääsihteeri Tiina Tähkä.

Kokelaiden on mahdollista hakea ilmoittautumisen mitätöintiä lukion kautta. Tarkemmat ohjeet on kuvattu lautakunnan verkkosivulla. Lautakunta tekee yhteistyötä lukion rehtorin kanssa ja seuraa tilanteen etenemistä. Yhteensä 14 lukion kokelasta oli ilmoittautunut  kevään 2020 ylioppilastutkinnon kokeisiin. 

Tämänhetkisen arvion mukaan koronavirustilanteen laajeneminen sekä Suomessa että ulkomailla estää mahdollisuuden järjestää kokeita jotenkin toisin tämän kevään aikana. Kokelaat voivat suorittaa ylioppilastutkinnon kokeita syksyllä. ​Lukion oppimäärän valmistuminen antaa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluihin myös ilman ylioppilastutkintoa.  

 

Mediayhteydentot: 

pääsihteeri Tiina Tähkä, 0295 338 201, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi
erityisasiantuntija Robin Lundell, robin.lundell@ylioppilastutkinto.fi, 0295 338 242