Ylioppilastutkintolautakunta
Ylioppilastutkintolautakunta
YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA
Studentexamensnämnden

Arvostelupalvelun käyttöohje opettajille

 

 1. Tutkintopalvelu

  Arvostelupalvelun osoite on koe.ylioppilastutkinto.fi.

 2. Suomi.fi-tunnistus

  Koesuoritusten salassapidon turvaamiseksi käytämme vahvaa sähköistä tunnistautumista. Voit tunnistautua joko pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

 3. Koesuoritukset

  Koesuoritukset-listauksessa näkyvät kaikki lukiossanne suoritetut ylioppilaskokeet. "Arvostele"-linkistä pääset arvostelemaan kokelaiden suorituksia. 


 4. Oikean yläkulman "Avaa koe" -linkistä voit avata koetehtävät sellaisina kuin kokelas on ne koetilanteessa nähnyt. "Avaa liitteet" -linkistä löydät kokeen aineistot ja kielten kuullunymmärtämisen äänitallenteet ja videot. Linkit aukeavat erillisiin ikkunoihin.


 5. Pistetaulukon tyhjät ruudut ovat arvosteltavia tehtäviä. Ruutua napsauttamalla voit tarkastella yhtä vastausta kerrallaan.

  Arvostellessasi syötä pistemäärä ruutuun. Vastauksen oikealla puolella marginaalissa näet antamasi pisteet sekä kyseisen tehtävän maksimipistemäärän. Järjestelmä näyttää pistemäärän yhteydessä viimeisimmän arvostelijan nimikirjaimet.

  Voit liikkua pistetaulukossa joko nuolinäppäimillä tai hiirellä. Voit arvostella kaikilta kokelailta saman koetehtävän vastaukset liikkumalla nuolinäppäimillä taulukossa ylös ja alas tai yhden kokelaan kaikki vastaukset kerralla liikkumalla sivusuunnassa vasemmalta oikealle.


 6. Kokeessa mahdollisesti olleiden monivalintatehtävien, produktiivisten aukkotehtävien tai muiden lautakunnassa keskitetysti arvosteltavien tehtävien tehtäväkohtaiset pisteet eivät näy pistetaulukossa. Näiden tehtävien yhteispisteet näkyvät AA-sarakkeessa.

  Halutessasi voit katsoa kokelaan koko koesuoritusta napsauttamalla kokelaan nimeä. Erilliseen ikkunaan aukeavassa koesuoritusnäkymässä on mukana kokelaan vastaukset monivalintatehtäviin ja lautakunnassa keskitetysti arvosteltaviin tehtäviin.

  On hyvä huomata, että keskitetysti arvosteltavien tehtävien arvostelu voi olla kesken alustavan arvostelun päättyessä. Kokelaiden saamat pisteet päivittyvät arvostelupalveluun sensoriarvostelun edetessä. AA-sarakkeen pistemäärä muuttuu harmaasta mustaksi, kun kaikki kokelaan keskitetysti arvosteltavat vastaukset on arvosteltu.


 7. Voit tehdä arvostelumerkintöjä joko kaksoisnapsauttamalla yksittäistä sanaa tai maalaamalla hiirellä pätkän tekstiä. Kokelaan tekemiin kuvakaappauksiin voit tehdä arvostelumerkintöjä pysty- ja vaakaviivoin tai rajaamalla osan vastauksesta. Voit kirjoittaa merkinnälle selityksen tai jättää kommenttikentän tyhjäksi. Merkintöihin liittyvät kommentit näkyvät vastauksen alla. Kaikki muutokset, lisäykset ja kommentit tallentuvat automaattisesti.

  Yleisiä ohjeita merkintöjen tekemiseen:

  • pelkkä alleviivaus = virhe. Voit jättää tekstikentän tyhjäksi, näkyviin jää pelkkä alleviivaus.
  • alleviivaus ja kommentti: Tarvittaessa voit täsmentää virheeksi merkittyä kohtaa kommentilla tai kommentoida muita tekstin kohtia. 

  Vastauksiin tehdyt arvostelumerkinnät näkyvät lopullisen arvostelun tekeville sensoreille sekä tulosten julkaisun jälkeen kokelaalle suorituskopiossa. Huom.! ”Lisää muistiinpano” -laatikkoon kirjoitetut muistiinpanot näkyvät vain opettajille.

  Kun olet saanut arvostelun valmiiksi tai haluat keskeyttää tai pitää tauon, palaa pistetaulukkoon vasemmassa yläreunassa olevasta linkistä. Pisteet tallentuvat koko ajan automaattisesti pistetaulukkoon.


 8. Kokeisiin voi sisältyä merkkimäärärajoitettuja tehtäviä. Koejärjestelmässä on ominaisuus, joka varoittaa kokelasta sallitun merkkimäärärajan ylittämisestä. Jos kokelas jättää sallitun merkkimäärärajan ylittävän vastauksen arvosteltavaksi, ylityksen suuruus näkyy alustavaa arvostelua tekevälle opettajalle vastauksen alla. Ylityksestä tehdään pistevähennys hyvän vastauksen piirteiden ja koekohtaisten määräysten ja ohjeiden mukaan.

 9. Arvostelun lähettäminen YTL:lle

  Pistetaulukkonäkymässä näet kaikkien kokelaiden pisteet. Kun olet arvostellut kaikki vastaukset, palaa Koesuoritukset-listaukseen "Kokeiden hallintaan" -linkistä. 

  Kun alustava arvostelu on valmis,  sen tilaksi tulee 100 % ja “Lähetä YTL:lle” -painike aktivoituu. Rehtori tai opettaja lähettää arvostelun YTL:lle. Jos kaikille koesuorituksille ei voida järjestää alustavaa arvostelua esimerkiksi esteellisyyksien vuoksi, vastaa rehtori suoritusten lähettämisestä lopulliseen arvosteluun.

  Ennen arvostelun lähettämistä tulee varmistaa, että arvostelu on valmis kaikkien kyseistä koetta arvostelleiden opettajien osalta. Lähetä -painikkeen napsauttamisen jälkeen pisteitä ei voi enää muuttaa mutta voit vielä palata tarkastelemaan arvostelua. 

 10. Pisteiden tuonti

  Arvostelun lähettämisen jälkeen voit napsauttaa "Tarkastele vastauksia" -linkkiä, jos haluat katsoa lähetettyä arvostelua. 

  Kun arvostelu on lähetetty YTL:lle, voit ladata valmistavan arvostelun tiedot omalle koneellesi. Pistetaulukon (csv-muotoinen tiedosto) voi avata esimerkiksi taulukkolaskentaohjelmassa ja JSON-tiedoston voi syöttää oppilaitoshallintaohjelmistoon, jos se on mahdollista käytössä olevassa ohjelmassa (noudata tässä ohjelmistovalmistajan ohjeita).

 11. Tarkastele vastauksia

  Sensorit eivät näe arvostellessaan kokelaiden tai koulujen nimiä tai alustavan arvostelun tehneiden opettajien nimikirjaimia. 

 12. Tulosten julkaisun jälkeen näet kokelaan koesuorituksen ja sensorin antamat pisteet napsauttamalla kokelaan nimen perässä olevaa ikonia. 

Arvosteluun liittyvissä teknisissä tukiasioissa voit ottaa yhteyttä:

 • Puhelimitse: 0295 338 280 (ark. klo 8–16)
 • Sähköpostitse: abitti@ylioppilastutkinto.fi