Ylioppilastutkintolautakunta
Ylioppilastutkintolautakunta
YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA
Studentexamensnämnden

Arvostelupalvelun käyttöohje opettajille

 

 1. Tutkintopalvelu

  Arvostelupalvelun osoite: koe.ylioppilastutkinto.fi

 2. Suomi.fi-tunnistus

  Koesuoritusten salassapidon turvaamiseksi käytämme vahvaa sähköistä tunnistautumista. Voit tunnistautua joko pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

 3. Koesuoritukset

  Koesuoritukset-listauksessa näkyvät kaikki koulussanne suoritetut digitaaliset ylioppilaskokeet. "Arvostele"-linkistä pääset arvostelemaan kokelaiden suorituksia. 

 4. Latauspalkki

  Jos kokelaiden ja tehtävien määrä on suuri, pistetaulukon lataaminen voi kestää hetken. Lataamisen edistymistä voi seurata latauspalkista.

 5. Avaa koe ja Avaa liitteet

  "Avaa koe" -linkistä voit avata koekysymykset sellaisina kuin kokelas on ne koetilanteessa nähnyt. "Avaa liitteet" -linkistä löydät kokeen aineistot ja kielten kuullunymmärtämisen äänitallenteet ja videot. Linkit aukeavat erillisiin ikkunoihin.

 6. AA-sarake

  Kokeessa mahdollisesti olleiden monivalintatehtävien tai produktiivisten aukkotehtävien tehtäväkohtaiset pisteet eivät näy pistetaulukossa. Näiden tehtävien yhteispisteet näkyvät AA-sarakkeessa.

 7. Kokelaan kaikki pisteet

  Klikkaamalla kokelaan nimeä pääset sivulle, jolla näkyvät kaikki kokelaan pisteet ja vastaukset.

 8. Arvostelu

  Pistetaulukon tyhjät ruudut ovat arvosteltavia tehtäviä. Ruutua klikkaamalla voit tarkastella kyseisen kokelaan vastauksia.

  Arvostellessasi syötä pistemäärä ruutuun. Vastauksen oikealla puolella näet antamasi pisteet sekä maksimipistemäärän. Järjestelmä näyttää pistemäärän yhteydessä viimeisimmän arvostelijan nimikirjaimet.

  Voit liikkua pistetaulukossa joko nuolinäppäimillä tai hiirellä. Voit arvostella kaikilta kokelailta saman koetehtävän vastaukset liikkumalla nuolinäppäimillä taulukossa ylös ja alas tai yhden kokelaan kaikki vastaukset kerralla liikkumalla sivusuunnassa vasemmalta oikealle.

 9. Merkinnät

  Voit tehdä merkintöjä joko kaksoisklikkaamalla sanaa tai maalaamalla hiirellä pätkän tekstiä. Merkintöihin liittyvät kommentit näkyvät vastauksen alla. Kaikki muutokset, lisäykset ja kommentit tallentuvat automaattisesti.

  Yleisiä ohjeita merkintöjen tekemiseen:

  • pelkkä alleviivaus = virhe. Voit jättää tekstikentän tyhjäksi, näkyviin jää pelkkä alleviivaus.
  • alleviivaus ja kommentti: Tarvittaessa voit täsmentää virheeksi merkittyä kohtaa kommentilla tai kommentoida muita tekstin kohtia. 

  Kun olet saanut arvostelun valmiiksi tai haluat keskeyttää tai pitää tauon, palaa pistetaulukkoon vasemmassa yläreunassa olevasta linkistä. Pisteet tallentuvat koko ajan automaattisesti pistetaulukkoon.

 10. Arvostelun lähettäminen YTL:lle

  Pistetaulukkonäkymässä näet kaikkien kokelaiden pisteet. Kun olet arvostellut kaikki vastaukset, palaa Koesuoritukset-listaukseen "Kokeiden hallintaan" -linkistä. 

  Kun valmistava arvostelu on valmis,  sen tilaksi tulee 100 % ja “Lähetä YTL:lle” -painike aktivoituu. Rehtori tai opettaja lähettää arvostelun YTL:lle.

  Ennen arvostelun lähettämistä tulee varmistaa, että arvostelu on kaikkien kyseistä koetta arvostelleiden opettajien osalta valmis. Lähetä -painikkeen klikkaamisen jälkeen pisteitä ei voi enää muuttaa mutta voit vielä palata tarkastelemaan arvostelua. 

 11. Pisteiden tuonti

  Arvostelun lähettämisen jälkeen voit klikata "Tarkastele vastauksia" -linkkiä, jos haluat katsoa lähetettyä arvostelua. 

  Kun arvostelu on lähetetty YTL:lle, voit ladata valmistavan arvostelun tiedot omalle koneellesi. Pistetaulukon (csv-muotoinen tiedosto) voi avata esimerkiksi taulukkolaskentaohjelmassa ja JSON-tiedoston voi syöttää oppilaitoshallintaohjelmistoon, jos se on mahdollista käytössä olevassa ohjelmassa (noudata tässä ohjelmistovalmistajan ohjeita).

 12. Tarkastele vastauksia

  Sensorit eivät näe arvostellessaan kokelaiden tai koulujen nimiä. Kysyäksesi arvosteluperusteita sensorilta tarvitset sekä kokeen nimen edessä olevan koodin (kuvassa K18-alkuinen) että kokelaan koodin. Arvosteluperusteista keskustellessasi voit tarkastella kokelaan vastausta ja tekemiäsi merkintöjä.

Digitaalisen kokeen arvosteluun liittyvissä tukiasioissa voit ottaa yhteyttä:

 • Puhelimitse: +358 295 338 280 (ark. klo 8–16, koepäivänä klo 8–18)
 • Sähköpostitse: abitti@ylioppilastutkinto.fi