Syksyn ylioppilastutkinto alkaa 16.9. – ilmoittautumismäärät kasvussa
Syksyn 2024 ylioppilastutkinto järjestetään 16.9.–2.10.2024. Tutkintoon on ilmoittautunut 44900 kokelasta, mikä on noin tuhat enemmän kuin syksyllä 2023. Ilmoittautumisia eri aineissa ja oppimäärissä on noin 93000 eli reilut 3000 enemmän kuin vuosi sitten. Luvuissa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.
Lehdistötiedote, 11.9.2024
Ilmoittautumismäärät ovat nousseet erityisesti kokeiden ensimmäisen suorituskerran osalta. Kokeiden uusintoihin ilmoittautumisia on kutakuinkin saman verran kuin syksyllä 2023: hyväksytyn kokeen uusintoihin noin 17800 ja hylätyn kokeen uusintoihin noin 3 200.
Eniten ilmoittautumisia on englannin pitkän oppimäärän, äidinkielen ja kirjallisuuden (suomi), biologian ja ruotsin keskipitkän oppimäärän kokeisiin.
Matematiikan kokeiden uudet rakenteet ensimmäistä kertaa käytössä
Ylioppilastutkintolautakunta on muuttanut matematiikan kokeiden rakenteita syksyn 2024 tutkinnosta alkaen. Keskeisin muutos on, että sekä pitkän että lyhyen oppimäärän kokeiden A-osan painoarvoa kasvatetaan ja siihen tulee valinnaisia tehtäviä. A-osassa kokelaalla ei ole käytössään symbolisia laskinohjelmia, mikä korostaa kykyä hallita matematiikan perusasioita. Lyhyen matematiikan kokeen B1- ja B2-osat on lisäksi yhdistetty yhdeksi B-osaksi. Pitkässä matematiikassa erillinen B2-osa tarvitaan, jotta koe on jatkossakin riittävän erotteleva.
Uusi asia ovat myös lyhyen matematiikan kokeen B-osan 18 pisteen tehtävät, joissa mitataan kokelaan taitoa soveltaa oppimaansa ja hallita lukion laaja-alaisia tai oppiainerajat ylittäviä kokonaisuuksia. Kokelaalla on mahdollisuus valita joko kaksi 12 pisteen ja kaksi 18 pisteen tehtävää tai kolme 12 pisteen ja yksi 18 pisteen tehtävä. Valinnanmahdollisuus antaa mielekkäitä tehtävävaihtoehtoja eritasoisille kokelaille. Myös yksittäisen tehtävän voi usein ratkaista eri tavoilla.
"Matematiikan kokeiden rakenteiden uudistus on osa ylioppilastutkinnon jatkuvaa kehittämistä. Uusi rakenne ottaa aiempaa paremmin huomioon pitkän ja lyhyen matematiikan opintojen laajuuden suuren eron ja antaa kokelaalle mahdollisuuden osoittaa osaamistaan monipuolisesti", Ylioppilaslautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä toteaa.
Liitteet ja lisätiedot
- Haastattelut: pääsihteeri Tiina Tähkä, puh. 0295 338 201, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi
- Ruotsinkieliset haastattelut: erityisasiantuntija Robin Lundell, puh. 0295 338 242, robin.lundell@ylioppilastutkinto.fi
- Muut yhteydenotot: lautakunta@ylioppilastutkinto.fi
- Haluatko tiedotteet suoraan sähköpostiisi? Ilmoittaudu mediarekisteriin (mediarekisteriseloste): mikko.salmi@ylioppilastutkinto.fi