Suullinen kielitaito ylioppilaskokeissa

Päivitetty

Ylioppilastutkintolautakunta on käynnistänyt vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen kokeiden suullisen kokeen osan valmistelun ylioppilastutkinnon kehittämis- ja toimeenpanosuunnitelman mukaisesti. Valmistelun tavoitteena on, että suullinen osa voidaan ottaa käyttöön portaittain pitkän ja keskipitkän oppimäärän kokeissa. Aikataulu täsmentyy valmistelun aikana. Aikataulusta ja muista valmistelun tuloksista järjestetään lausuntokierros ennen päätöksiä.

Apollo-hahmo ja ihmisihahmo pohdiskelevat.
Kuva: Antti Heikkinen / Source.

Miten kielten kokeet muuttuisivat? 

Kokeet laaditaan lukion opetussuunnitelman perusteiden pohjalta, kuten nykyisinkin. Kokeisiin tulee kirjallisten tehtävien lisäksi suullista kielitaitoa mittaavia tehtäviä. Kokeen kesto ja maksimipistemäärä säilyvät ennallaan. Suullisen osan osuus kokonaispistemäärästä on pieni. Lähtökohtana on, että myös alustavan arvostelun vaatima työmäärä säilyy nykyisen kaltaisena. 

Mitä kokeissa arvosteltaisiin? 

Suullinen kokeen osa antaa kokelaalle mahdollisuuden osoittaa kykyään ilmaista itseään suullisesti vieraalla tai toisella kotimaisella kielellä. Pääpaino on opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti viestin välittymisessä. Suullinen kielitaito on keskeinen osa lukion opetussuunnitelman perusteiden tavoitteita, mutta suullista osaamista ei ole kirjallisten ylioppilaskokeiden aikana voitu mitata. Toteutuessaan suullinen osa olisi kokelaalle tärkeä mahdollisuus osoittaa osaamistaan. 

Miten suullinen osa voitaisiin käytännössä toteuttaa? 

Suullisen kielitaidon osa järjestetään alustavan suunnitelman mukaan kirjallisesta kokeesta erillisenä osana, mutta  samana koepäivänä ja samassa koesalissa kuin kokeen muut osat. Koesuoritus tehdään yksilösuorituksena ylioppilastutkinnon koejärjestelmässä. Kokelas voi kuunnella vastauksensa ja halutessaan äänittää sen uudestaan. Kokeen osan käytännön toteutus tarkentuu suunnittelun edetessä.  

Miten valmistelu etenee? 

Suunnittelun edistämisessä vuoropuhelu eri sidosryhmien kanssa on keskeistä. Lautakunta järjestää sidosryhmätapaamisia ja kerää ideoita ja palautetta aineopettajajärjestöjen kautta. Myös ylioppilastutkinnon kehittämisen seurantaryhmä antaa palautetta valmistelun tueksi. Kun suullisen osan valmistelu on pidemmällä, lautakunta pyytää lausuntoja esimerkiksi kokeiden käytännöistä ja käyttöönoton aikataulusta. 

Ennen suullisten osien käyttöönottoa ylioppilaskokeissa opettajilla ja kokelailla on mahdollisuus harjoitella suullisia tehtäviä Abitti 2 -koejärjestelmässä. Lautakunta valmistelee esimerkkitehtäviä ja maamerkkisuorituksia opetuksen ja kokeisiin valmistautumisen tueksi. Lautakunta tiedottaa näistä lisää myöhemmin. 

Uutiset ja blogikirjoitukset

Lautakunta on käynnistänyt vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen kokeiden suullisen osan valmistelun (7.5.2025)