Todistusten ja koesuoritusten tilaaminen

Ylioppilastutkinnon digitaalisia todistuksia saa maksuttomasti Oma Opintopolku -palvelusta 3.6.2023 alkaen.

Lue tiedote uusista todistuksista (10.5.2023)

Digitaalisen todistuksen aitouden tarkistus 

Digitaalinen ylioppilastodistus on leimattu digitaalisella sertifikaatilla. Leiman avulla voit tarkistaa, että todistus on Ylioppilastutkintolautakunnan myöntämä, eikä sitä ole muokattu leimauksen jälkeen. Näillä ohjeilla voit tarkistaa saamasi digitodistuksen aitouden. 

Paperisen todistuksen tilaaminen

Jos tarvitset paperisen todistuksen, voit tilata sellaisen lautakunnan verkkopalvelussa. Palvelun käyttö vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella (suomi.fi-tunnistautumisen). Tilauksen voi tehdä todistuksessa nimetty henkilö tai joku muu henkilö valtakirjalla. 

Todistukset postitetaan lautakunnasta todistuksen saajalle yleensä noin kymmenen arkipäivän kuluessa tilauksesta. Loma- ja ruuhka-aikoina toimitusaika voi olla pidempi. Todistustilaukset voi myös noutaa Ylioppilastutkintolautakunnan kansliasta. Tilaaja saa tiedon sähköpostilla, kun todistus on noudettavissa.  

Tilaus on sitova. 

Ylioppilastutkintolautakunnan verkkopalvelusta voit tilata ainoastaan ylioppilastutkinnon todistuksia ja käännöksiä. Lukion päättötodistuksen, jossa on lukiokurssien tai -aineiden arvosanat, saat omasta lukiostasi. Virallisesti oikeaksi todistetun kopion voit saada ainoastaan Digi- ja väestötietoviraston julkiselta notaarilta. Tätä varten tarvitset paperisen todistuksen jossa on lautakunnan kohopuristettu leima ja vahvistavan virkamiehen allekirjoitus. Voit tilata tällaisen todistuksen verkkopalvelusta. 

Lisätietoja tilaamisesta saat soittamalla numeroon 0295 338 290 (klo 13-15) tai sähköpostitse lautakunta@ylioppilastutkinto.fi. 

Tilattavat todistukset ja hinnat: 

Paperinen todistus, hinta 20 €, lisäkappaleet 5,50 € / kappale 

Voit tilata paperisen ylioppilastutkintotodistuksen, jossa näkyvät kaikki hyväksytysti suorittamasi kokeet. Jos olet korottanut arvosanojasi tai täydentänyt tutkintoasi, myös nämä arvosanat päivitetään uuteen todistukseesi. Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon ennen vuotta 1990, ilmoita lisätietokentässä missä ja milloin olet korottanut tai täydentänyt tutkintoasi. 

Jos et ole vielä ylioppilas, voit tilata todistuksen hyväksytysti suoritetuista kokeista.  

Todistus annetaan suoritetun tai suoritettavan ylioppilastutkinnon kielen mukaisesti. Suomenkielisessä lukiossa tutkinnon suorittanut saa todistuksen suomeksi ja ruotsinkielisessä lukiossa tutkinnon suorittanut ruotsiksi.  

Todistuksen voi noutaa Ylioppilastutkintolautakunnan kansliasta tai se postitetaan suomalaiseen osoitteeseen. Jos haluat postituksen ulkomaille, tilaa ja maksa erillinen lisäpalvelu. Jos tilaat todistuksen toimitettavaksi suoraan hakukohteeseen, ilmoita lisätietokentässä selkeät tiedot tahosta ja osoitteen lisätiedoista.

Paperinen käännöstodistus, hinta 33 €, lisäkappaleet 5,50 € / kappale 

Käännöstodistus on toiselle kielelle käännetty versio ylioppilastutkintotodistuksesta tai hyväksytysti suoritetuista kokeista annettavasta todistuksesta. Jos olet ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen korottanut arvosanojasi tai täydentänyt tutkintoasi, nämä arvosanat päivitetään käännökseen. Käännöstodistuksia saa englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi. Ylioppilastutkintolautakunnan luovuttamat käännöstodistukset eivät kuitenkaan ole virallisia käännöksiä. Virallisen käännöksen saa auktorisoidulta kääntäjältä.

Todistus korkeakoulukelpoisuudesta, hinta 20 €, lisäkappaleet 5,50 € / kappale 

Maksuttomasti ladattavassa digitaalisessa todistuksessa ja paperisissa todistuksissa, jotka on myönnetty 15.5.2023 jälkeen, on maininta korkeakoulukelpoisuudesta. Erillinen todistus korkeakoulukelpoisuudesta on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Todistuksessa ei ole mukana arvosanoja. Erillistä korkeakoulukelpoisuustodistusta ei ole mahdollista saada digitaalisena.  

Digitaalinen todistus ja käännöstodistus

Myös sellaiset ylioppilaat, jotka ovat aloittaneet ylioppilastutkintonsa ennen vuotta 1990, voivat tilata verkkopalvelusta maksullisen digitaalisen ylioppilastutkintotodistuksen tai todistuksen hyväksytysti suoritetuista kokeista. Verkkopalvelun kautta tilattu, erikseen käsityönä rekisteritietoja yhdistämällä luodun digitaalisen todistuksen hinta on 20 €. 

Maksuttoman digitaalisen todistuksen voi ladata Oma Opintopolku -palvelusta, jos tutkinto on aloitettu keväällä 1990 tai sen jälkeen.

Muut todistuspalvelut

Voit tilata verkkopalvelusta myös muita todistuspalveluita. Jos tarvitset näitä palveluja jo aiemmin, saat lisätietoa ja ohjeita tilaamista varten ottamalla yhteyttä lautakunnan kansliaan numeroon 0295 338 290 (klo 13-15) tai sähköpostitse lautakunta@ylioppilastutkinto.fi. 

Postitus ulkomaille, hinta 20 €         
Paperinen todistus postitetaan ulkomaiseen osoitteeseen kirjattuna kirjeenä. 

Lautakunnan leima ja allekirjoitus, hinta 20 €         
Paperiseen todistukseen lisätään todistuspainatuksen yhteydessä tehdyn leiman lisäksi musteella lautakunnan leima ja vahvistavan virkamiehen allekirjoitus. Leima ja allekirjoitus vahvistavat, että tiedot ovat oikein ja ylioppilastutkintorekisterin mukaiset. Jotkin ulkomaiset yliopistot edellyttävät paperisiin todistuksiin lisävahvistuksen.

Kohopuristuksella leimakuvio, hinta 20 €         
Paperiseen todistukseen lisätään todistuspainatuksen yhteydessä tehdyn leiman lisäksi kohopuristuksella (preeglaus) tehty leimakuvio ja vahvistavan virkamiehen allekirjoitus. Digi- ja väestötietoviraston julkinen notaari voi todistaa jäljennöksen oikeaksi tai antaa apostille-todistuksen, jos paperisessa ylioppilastutkintotodistuksessa on lautakunnan koholeima ja käsintehty allekirjoitus.   

Sinetöity kirjekuori, hinta 20€         
Lautakunta toimittaa paperisen todistuksen tai käännöstodistuksen erillisessä sinetöidyssä kirjekuoressa.               

Koesuoritusten postitus tai toimittaminen turvaviestillä, hinta 20 € / koesuoritus         
Ylioppilastutkintolautakunnasta voit tilata tulosteita digitaalisista koesuorituksistasi ajanjaksolta syksy 2016 – kevät 2019. Tätä uudemmat koesuoritukset ovat nähtävissä Oma Opintopolku -palvelussa. Koesuoritustulosteet postitetaan kirjattuna kirjeenä tai lähetetään turvaviestillä. Koesuorituksen näyttö lautakunnan kansliassa ennalta sovittuna ajankohtana on maksuton. Paperisten koesuoritusten säilytysaika on päättynyt eikä niistä ole enää mahdollista tilata kopioita. 

Tilausten maksaminen 

Tilaus maksetaan lautakunnan verkkopalvelun kautta tilauksen yhteydessä. Maksu tapahtuu valtionhallinnon yhteisen Suomi.fi-maksut-palvelun kautta. Maksun voi suorittaa Aktian, Danske Bankin, Handelsbankenin, Nordean, Oma Säästöpankin, Osuuspankin, POP-pankin, Säästöpankin, S-pankin ja Ålandsbankenin maksupainikkeilla (nk. open banking -rajapintoja käyttäen), Visa-, Visa electron ja Mastercard-maksukorteilla ja mobiilimaksupalveluilla mobilePay, Pivo ja Siirto. Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalveluntarjoajana toimii Paytrail Oyj yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Paytrail Oyj näkyy maksun saajana tiliotteella tai korttilaskulla ja välittää maksun lautakunnalle. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa. 

Tilausten hinnat 

Hinnat perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön asetukseen 1371/2021 ja lautakunnan päätökseen 10.5.2023. Tilausjärjestelmän rekisteriselosteen löydät tästä.

Usein kysyttyä

Miten digitaalisen todistuksen saa?

Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus on saatavissa aina tarvittaessa Oma Opintopolku -palvelussa. Todistuksen tiedot päivittyvät, kun tutkintoa täydennetään tai kokeita uusitaan.

Milloin todistuksen saa? 

Sinisen ylioppilastutkintotodistuksen voi ladata Oma Opintopolku -palvelusta tai hakea omasta lukiosta (paperinen todistus) aikaisintaan todistuksen myöntämispäivänä, jotka ovat kevään tutkinnon osalta viikon 22 lauantai ja syksyn tutkinnon osalta 5. joulukuuta. 
  
Jos et ole vielä ylioppilas, voit ladata Oma Opintopolusta valkoisen todistuksen hyväksytysti suoritetuista kokeista. Tutkintokauden uudet arvosanat päivittyvät todistuksiin vasta kyseisen tutkintokauden todistusten myöntämispäivän jälkeen. Keväällä 2023 suoritetut arvosanat näkyvät todistuksissa vasta 3.6.2023.  

Olen jo valmistunut ylioppilaaksi. Saanko myös digitaalisen todistuksen?

Jos olet aloittanut tutkintosi suorittamisen vuonna 1990 tai sen jälkeen, voit ladata digitaalisen todistuksen Oma Opintopolku -palvelusta. Syksyllä 1989 tai aikaisemmin tutkintonsa aloittaneet ylioppilaat voivat tilata digitaalisen todistuksen lautakunnan verkkopalvelusta. Nämä todistukset luodaan käsityönä rekisteritietoja yhdistämällä, joten niistä peritään maksu.

Miksi todistuksia on kahdenlaisia: sinisiä ja valkoisia? Mikä ero niillä on? 

Sininen ylioppilastutkintotodistus myönnetään ylioppilastutkinnon suorittaneelle, joko uudelle ylioppilaalle tai kokeiden uusijalle tai tutkinnon täydentäjälle. Sen voi ladata Oma Opintopolku -palvelusta tai lukiosta (paperinen todistus) aikaisintaan todistuksen myöntämispäivänä, jotka ovat viikon 22 lauantai kevään tutkinnon osalta ja 5. joulukuuta syksyn tutkinnon osalta.   

Valkoinen todistus on todistus hyväksytysti suoritetuista kokeista. Siinä ovat mukana ennen ylioppilaaksi valmistumista suoritettujen kokeiden arvosanat. Myös valkoisen todistuksen voi ladata Oma Opintopolusta aikaisintaan todistuksen myöntämispäivänä, jotka ovat viikon 22 lauantai kevään tutkinnon osalta ja 5. joulukuuta syksyn tutkinnon osalta.

Mikä on jatkossa virallinen ylioppilastutkintotodistus?

Sekä digitaalinen että paperinen todistus ovat virallisia todistuksia. Digitaalisen todistuksen aitous on helpommin tarkistettavissa. Viime kädessä todistuksen vastaanottaja päättää, millainen todistus esimerkiksi opiskelijahaussa kelpaa.

Miksi digitaalinen todistus on voimassa vain 3 vuotta?  

Todistuksen aitouden todistamiseen tarvittava sähköinen allekirjoitus on tyypillisesti voimassa tietyn määräajan. Todistusta ei kuitenkaan tarvitse säilyttää, vaan sen voi ladata uudestaan Oma Opintopolku -palvelusta aina tarvittaessa. Todistus on voimassa 3 vuotta latauksesta.  

Miten voin taata, että digitaalinen todistukseni on aito?

Todistuksen aitous vahvistetaan sähköisellä leimalla. Tiedoston sisältämä leima varmistaa, ettei asiakirjan tietoja ole muutettu ja että asiakirjan on myöntänyt leimassa esiintyvä taho. Varmista todistuksen aitous näiden ohjeiden mukaisesti:

  1. Valitse asiakirja sivun antamien ohjeiden mukaan 
  1. Tarkista seuraavat asiat: 
    1. Sivulla on vain yksi allekirjoitus, jonka varmenteen myöntäjä on EU-hyväksytty
    2. Allekirjoittajana on Matriculation Examination Board 
  1. Jos nämä tiedot täsmäävät, todistus ja kaikki sen sisältämät tiedot ovat aitoja.
  2. Jos nämä tiedot eivät täsmää, todistus ei ehkä ole aito. Ota yhteyttä Ylioppilastutkintolautakuntaan. 
Kuvakaappaus DVV:n palvelusta, jossa digitaalisen todistuksen aitouden voi todentaa.

Mitä jos digitaalinen todistukseni katoaa?

Digitaalista todistusta ei tarvitse säilyttää itse, vaan se on saatavissa aina tarvittaessa Oma Opintopolku -palvelussa. Jos Ylioppilastutkintolautakunnan verkkopalvelusta tilattu, käsityönä tehtävän todistus (ennen vuotta 1990 tutkintonsa aloittaneet) katoaa, joudut tilaamaan uuden kadonneen tilalle.

Olen vaihtanut nimeäni ja / tai henkilötunnustani. Saanko todistuksen uusilla tiedoilla? 

Saat digitaalisen todistuksen aina Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämässä väestötietojärjestelmässä olevilla henkilötiedoilla.

Voinko saada todistuksesta virallisen käännöksen?  

Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus on ladattavissa Oma Opintopolusta maksuttomasti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ylioppilastutkintolautakunnan luovuttamat käännöstodistukset eivät kuitenkaan ole virallisia käännöksiä. Virallisen käännöksen saa auktorisoidulta kääntäjältä. Esimerkiksi Opetushallitus pitää yllä auktorisoitujen kääntäjien rekisteriä: https://akr.opintopolku.fi/akr/etusivu.

Miten voin saada todistuksesta virallisesti oikeaksi todistetun jäljennöksen tai apostille-todistuksen?

Digi- ja väestötietoviraston julkinen notaari voi todistaa jäljennöksen oikeaksi tai antaa apostille-todistuksen, jos ylioppilastutkintotodistuksessa on lautakunnan koholeima ja käsintehty allekirjoitus. Voit tilata koholeiman ja allekirjoituksen sisältävän paperisen todistuksen lautakunnan verkkopalvelusta ja toimittaa sen Digi- ja väestötietoviraston julkiselle notaarille.

Miksi todistuksessa näkyy kokeen suorittamisen ajankohta?

Kokeita voi uusia ja tutkintoa voi täydentää ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen. Ajankohdasta näkee, miten tutkinto on rakentunut ja mitkä kokeet on suoritettu ennen tutkinnon valmistumista. Myös lainsäädännössä on määritelty, että parhaista arvosanoista viimeisin kirjataan todistukseen.

Missä tiedostomuodossa digitaalinen todistus on?

Todistus on pdf-muodossa.

Voisiko paperisesta todistuksesta luopua kokonaan?

Paperinen todistus on hieno perinne, eikä siitä luopuminen ole näköpiirissä. Moni uusi ylioppilas haluaa esitellä todistusta sukulaisilleen ja ystävilleen.

Maksaako paperinen todistus?

Tutkinnon suorittamisen yhteydessä paperinen todistus on jatkossakin maksuton. Jos kokelas kadottaa todistuksen, hän voi tilata uuden todistuksen. Uusista todistuksista ja käännöstodistuksista lautakunta perii kulloinkin voimassa olevan maksun.

Ketkä saavat paperisen todistuksen?

Paperinen todistus lähetetään jatkossakin kaikille ylioppilaille heidän omaan lukioonsa. Myös muut kokelaat voivat saada paperisen todistuksen. Lue lisää todistusten tilaamisesta.

Mikä paperisessa todistuksessa muuttuu?

Paperinen todistus näyttää erilaiselta kuin ennen kevään 2023 tutkinnosta alkaen. Siinä ei myöskään ole turvaominaisuuksia kuten vesileimaa.