Syksyn ylioppilastutkinto alkaa 11.9. – ensimmäistä kertaa suurin osa kokeista suoritetaan maksuttomasti

Syksyn 2023 ylioppilastutkinto järjestetään 11.–27.9.2023.

Apollo-, mies- ja naishamot sekä kirjaimet Y, T ja L.
Kuva: Antti Heikkinen / Source.

Lehdistötiedote, 6.9.2023

Syksyn ylioppilastutkintoon on ilmoittautunut 43 900 kokelasta, mikä on noin 700 vähemmän kuin syksyllä 2022. Ilmoittautumisia eri aineissa ja oppimäärissä on noin 89 000 eli noin 1 600 vähemmän kuin vuosi sitten. Luvuissa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.  

Ilmoittautumismäärien lasku johtuu uusintojen määrän laskusta: hyväksytyn kokeen uusintoihin ilmoittautumisia on nyt noin 17 500 eli noin 900 vähemmän ja hylätyn kokeen uusintoihin ilmoittautumisia noin 3 500 eli 800 vähemmän kuin vuosi sitten. 

Eniten ilmoittautumisia on edellisten syksyjen tutkintojen tapaan englannin pitkän oppimäärän kokeeseen. Sen osuus ilmoittautumisista on 23 prosenttia. Seuraavaksi eniten ilmoittautumisia on suomen äidinkielen ja kirjallisuuden, biologian ja ruotsin keskipitkän oppimäärän kokeisiin. 

“Syksyn tutkinto on tärkeä monelle kokelaalle. Suurin osa kokelaista haluaa hajauttaa tutkintonsa kahdelle tai kolmelle tutkintokerralle”, kertoo Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä. 

Tutustu ilmoittautumistilastoihin

Valtaosa kokeista suoritetaan maksuttomina 

Syksyn 2023 tutkinnossa maksuttomien ylioppilaskokeiden osuus on ensimmäistä kertaa suurempi kuin maksullisten kokeiden, noin 55 % kaikista kokeista. Maksuttomuus koskee pääasiassa niitä opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet lukion syksyllä 2021 tai myöhemmin. Maksuttomuuden piirissä oleva kokelas voi suorittaa viisi ensimmäistä ylioppilaskoettaan maksuttomasti. Mikäli kokelas saa maksuttomasti suoritetusta kokeesta hylätyn arvosanan, voi hän myös uusia sen maksuttomasti tietyin poikkeuksin. 

"Maksuton ylioppilastutkinto lisää koulutuksellista yhdenvertaisuutta. Maksuttomuus on kuitenkin laissa rajattu vain viiteen kokeeseen. Moni kokelas suorittaa maksullisesti muita kokeita ja uusii hyväksyttyjä arvosanoja", Tiina Tähkä kertoo. 

Liitteet ja lisätiedot