Taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeen valmistelusta annettiin runsaasti lausuntoja – näin valmistelu etenee

Ylioppilastutkintolautakunta pyysi aiemmin keväällä lausuntoja taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeiden valmistelun alustavista näkökulmista. Lausuntoja annettiin yhteensä 84, ja ne tarjoavat runsaasti näkökulmia ja kysymyksiä jatkovalmistelun tueksi. Lautakunta kiittää lausunnoista ja perehtyy niihin huolellisesti jatkovalmistelua varten.

Kuvallisia elementteja musiikista, liikunnasta, kuvataiteesta ja ylioppilastutkinnosta.
Kuva: Antti Heikkinen / Source.

Lausunnoissa taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeisiin suhtauduttiin pääasiassa myönteisesti. Taito- ja taideaineiden kokeiden katsotaan tukevan omalta osaltaan lukion yleissivistävää tavoitetta. Tulevien ylioppilaskokeiden keskeisimpänä osuutena pidetään kokeiden valmistavaa näyttöä, jossa kokelaalla on mahdollisuus osoittaa oppiaineille luonteenomaista taidollista tai taiteellista osaamistaan.  

Lausunnoissa pidettiin tärkeänä, että muiden ylioppilaskokeiden tavoin myös taito- ja taideaineiden kokeet perustuvat lukion opetussuunnitelman perusteisiin. Tämä on edellytys sille, että taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeet ovat vaatimustasoltaan muihin ylioppilaskokeisiin verrattavia ja että ne ovat kokelaille yhdenvertaiset. Ylioppilaskokeeseen osallistumisen ja kokeessa menestymisen on oltava tosiasiallisesti mahdollista lukio-opintojen pohjalta. 

Useissa lausunnoissa tuotiin esiin huoli siitä, että kokeen kirjallinen osa muuttaa oppiaineiden luonnetta. Lausunnonantajien keskeinen viesti on, että uudistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on huolehdittava, että kuvataiteen, liikunnan ja musiikin toiminnallinen ote ja mahdollisuus luovan osaamisen osoittamiseen säilyy. Valmistavan näytön ja kirjallisen kokeen välinen yhteys saa kannatusta esimerkiksi siten, että osana kirjallista koetta kokelas reflektoi valmistavaa näyttöään. 

Lausunnoissa kiitettiin Opetushallituksen seurantaryhmää kattavasta valmistelutyöstä, mutta todettiin, että moni kokeiden toimeenpanoa koskeva seikka odottaa vielä linjaamista. Oppilaitosten erilaiset resurssit eivät saa asettaa kokelaita epätasa-arvoiseen asemaan. Tutkinnon toimeenpanon tulisi olla työmäärältään kohtuullinen oppilaitoksille. Opettajien työmäärän kannalta keskeisenä huolenaiheena nostettiin esiin valmistavan näytön sijoittuminen loma-aikoihin. Lausunnoissa toivottiin esimerkiksi tarkkoja ohjeita välineistä ja materiaaleista sekä hyvissä ajoin julkaistuja arvostelukriteereitä ja mallikokeita. 

Ensimmäiset asiantuntijajäsenet nimitetty – valmistelu jatkuu sidosryhmäyhteistyönä 

Lautakunta on hyväksynyt ensimmäiset kuvataiteen, liikunnan ja musiikin asiantuntijajäsenet yleiskokouksessaan 9. toukokuuta. Asiantuntijajäseniä nimitetään myöhemmin lisää.  Nimityksissä painottuvat tässä vaiheessa kokemus lakivalmistelun aikana tehdystä työstä ja mahdollisuus jatkaa valmistelua ilman esteellisyyksiä, kun valmistelussa siirrytään koesalaisuuden alaisiin asioihin. Taito- ja taideaineille on perustettu yhteinen valmisteleva jaos, joka edistää uusien tutkintoaineiden ylioppilaskokeiden suunnittelua lautakunnan kanslian kanssa. 

Ylioppilastutkintolautakunta jatkaa taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeiden valmistelua yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Ylioppilastutkinnon kehittämisen seurantaryhmää laajennetaan siten, että myös taito- ja taideaineiden aineopettajien asiantuntemusta saadaan ryhmään mukaan.  

Valmistelun lähtökohtana on, että kokeet laaditaan lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti, ja niihin kohdistuu samat luotettavuus- ja erottelevuusvaatimukset, kuin muihinkin ylioppilaskokeisiin. Kokeiden toimeenpanon suunnittelussa huolehditaan, että järjestelyt ovat kohtuulliset kokelaalle, koulutuksen järjestäjälle ja Ylioppilastutkintolautakunnalle. 

Voit seurata taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeiden valmistelua täällä. Sivulle on päivitetty lausuntokierroksella ja helmikuussa järjestetyssä webinaarissa esiin nousseita kysymyksiä ja vastauksia.