Många utlåtanden om studentexamensprovet i konst- och färdighetsämnen – så här framskrider beredningen
Studentexamensnämnden bad tidigare under våren utlåtanden om de preliminära synpunkterna på beredningen av studentexamensproven i konst- och färdighetsämnen. Sammanlagt 84 utlåtanden lämnades in, och de erbjuder ett brett spektrum av synpunkter och frågor som stöd för det fortsatta beredningsarbetet. Nämnden tackar för utlåtandena och kommer att noggrant sätta sig in i dem i det fortsatta arbetet.

I utlåtandena var inställningen till studentexamensproven i konst- och färdighetsämnen i huvudsak positiv. Proven bedöms främja gymnasiets allmänbildande mål. Den mest centrala delen i de kommande proven anses vara arbetsprovet, där examinanderna får möjlighet att visa sin färdighets- eller konstnärliga kompetens på ett sätt som är karakterisktiskt för respektive ämne.
Det ansågs viktigt i utlåtandena att även proven i konst- och färdighetsämnen, likt övriga studentexamensprov, ska grunda sig på grunderna för gymnasiets läroplan. Detta är en förutsättning för att proven ska vara jämförbara i kravnivå med övriga studentexamensprov och för att säkerställa likvärdighet för examinanderna. Det ska vara faktiskt möjligt att delta i och lyckas i proven på basis av gymnasiestudier.
I flera utlåtanden lyftes en oro fram över att den skriftliga delen av proven kan förändra ämnenas karaktär. Ett centralt budskap från remissinstanserna är att man i planeringen och genomförandet av reformen bör säkerställa att de praktiska och kreativa aspekterna inom bildkonst, gymnastik och musik bevaras. En koppling mellan arbetsprovet och den skriftliga delen stöds, exempelvis genom att examinanderna reflekterar över sin uppvisning i arbetsprovet som en del av det skriftliga provet.
Utlåtandena innehöll även beröm för Utbildningsstyrelsens uppföljningsgrupps omfattande beredningsarbete, men konstaterade att många frågor om genomförandet av proven ännu återstår att avgöra. Olika resurser hos läroanstalterna får inte leda till ojämlika förutsättningar för examinanderna. Genomförandet av proven bör vara rimligt med tanke på arbetsbelastningen för gymnasierna. En särskild oro bland lärarna gällde tidpunkten för arbetsprovet, som inte bör infalla under lovperioder. Utlåtandena efterfrågade också tydliga anvisningar om material och utrustning, samt att bedömningskriterier och modellprov ska publiceras i god tid.
De första sakkunnigmedlemmarna har utsetts – beredningen fortsätter i samarbete med intressentgrupper
Nämnden har i sitt plenum den 9 maj utnämnt de första sakkunnigmedlemmarna i bildkonst, gymnastik och musik. Fler medlemmar kommer att utses senare. Vid utnämningen har man betonat erfarenhet från lagberedningen och möjligheten att fortsätta arbetet utan jäv, i och med att beredningen går över till provsekretessbelagda delar. En gemensam beredande sektion har grundats för konst- och färdighetsämnena, och denna arbetar med planeringen av de nya proven i samarbete med nämndens kansli.
Studentexamensnämnden fortsätter beredningen av proven i konst- och färdighetsämnen i samverkan med intressentgrupper. Uppföljningsgruppen för utvecklingen av studentexamen utvidgas så att även expertis från ämneslärare i konst- och färdighetsämnen omfattasi gruppen.
Utgångspunkten i beredningen är att proven ska utarbetas i enlighet med grunderna för gymnasiets läroplan, och att samma krav på tillförlitlighet och differentiering gäller som för övriga prov. I planeringen av genomförandet beaktas att arrangemangen ska vara rimliga för examinanderna, utbildningsanordnarna och Studentexamensnämnden.
Du kan följa beredningen av proven i konst- och färdighetsämnen här. Sidan har uppdaterats med frågor och svar som lyfts under remissomgången och webbinariet i februari.