Tule mukaan suunnittelemaan tulevaisuuden Abittia
Ylioppilastutkintolautakunta käynnistää selvityksen ylioppilaskokeissa ja kokeiden harjoittelussa käytettävän Abitin kehittämisestä vastaamaan paremmin päätelaitteiden ja koulujen tarpeita. Tavoite on, että uusi Abitti on lukioiden ja kokelaiden käytössä vuonna 2025.
Miksi Abitti2025?
Abittia on kehitettävä, jotta ylioppilastutkinto voidaan jatkossakin toteuttaa digitaalisena. Tietotekniikka kehittyy nopeasti, ja nyky-Abitti toimii yhä harvemmassa laitteessa. Uhkana on, että nykyistä Linux-ympäristöä ajavia tietokoneita ei ole enää lähitulevaisuudessa saatavissa. Samalla haluamme kehittää tutkinnon toteuttamista lukioiden näkökulmasta entistä sujuvammaksi.
Millainen Abitti2025 on?
Moni asia Abitissa toimii hyvin, eikä tarkoitus ole muuttaa koko koejärjestelmää. Suurin muutostarve on koeympäristöön liittyvissä sovelluksissa, koska nykyiset työasemasovellukset on korvattava selainkäyttöisillä vastineilla. Monesta Abitista tutusta ohjelmasta on jo selainkäyttöiset versiot, ja lähes kaikki alan toimijat vähintään suunnittelevat sovellustensa siirtämistä selaimiin.
Lukioiden kannalta merkittäviä muutoksia ovat nykyisen USB-tikkulogistiikan jääminen pois ja lisääntynyt vapaus laitehankinnoissa.
Miten etenemme?
Uuteen Abittiin valmistautuminen alkaa keväällä 2022. Suunnittelutyöhön osallistetaan laajasti eri sidosryhmiä työpajoissa ja muiden vaikuttamiskanavien avulla. Suunnittelun pohjalta laaditaan selvitys, joka jätetään lausuntokierrokselle joulukuussa 2022. Koska Abitin uudistaminen ei onnistu pelkillä tutkintomaksuilla, vaatii lopullinen päätös sen kehittämisestä erillisrahoituksen.
#Abitti2025 seuraa tätä suunnittelutyötä. Tervetuloa mukaan!
Abitti2025-sisällöt
Uutinen: Lausuntopyyntö ylioppilastutkinnon koejärjestelmän jatkokehityksestä
Abitti2025 – Selvitys ylioppilastutkinnon koejärjestelmän kehittämisestä (pdf)
Blogi: On aika jatkaa matkaa – suuntana #Abitti2025
Uutinen: Abitti2025-työpajat jatkuvat – Tule mukaan suunnittelemaan tulevaisuuden Abittia
Blogi: Tikkuja ei tule ikävä – Abitti2025-työpajoissa tarkennettiin koejärjestelmän suuntaa