Lyhyen matematiikan kokeeseen 18 pisteen tehtäviä syksyn 2024 tutkinnosta alkaen

Ylioppilastutkintolautakunta muuttaa matematiikan ylioppilaskokeiden rakenteita syksyn 2024 tutkinnosta alkaen. Muutokset on kuvattu lautakunnan aiemmassa tiedotteessa. Tässä tiedotteessa tarkennetaan muutoksia lyhyen matematiikan uusien 18 pisteen tehtävien osalta.

Lyhyen matematiikan kokeen A-osan painoarvoa nostetaan niin, että jatkossa siinä on kuusi tehtävää, joista valitaan viisi. B1- ja B2-osat yhdistetään yhdeksi B-osaksi, jossa on viisi tehtävää, joista valitaan neljä. Näistä viidestä tehtävästä kolme on 12 pisteen tehtäviä ja kaksi 18 pisteen tehtäviä. Kokelaalla on mahdollisuus valita joko kaksi 12 pisteen ja kaksi 18 pisteen tehtävää tai kolme 12 pisteen ja yksi 18 pisteen tehtävä. Valinnanmahdollisuus antaa mielekkäitä tehtävävaihtoehtoja eritasoisille kokelaille.

Lyhyt matematiikkaTehtäviäKokelas vastaaOheisohjelmat
A-osa6 (12 p)5 (12 p)Laskinohjelmia rajoitettu
B-osa3 (12 p) + 2 (18 p)2 (12 p) + 2 (18 p) 
TAI 
3 (12 p) + 1 (18 p)
Laskinohjelmat käytössä

Taulukko: Lyhyen matematiikan ylioppilaskokeiden rakenne syksystä 2024 alkaen.

Uusissa tehtävissä mitataan soveltamistaitoja ja laajojen kokonaisuuksien hallintaa

18 pisteen tehtävissä voidaan käsitellä suurempia kokonaisuuksia ja mitata nykyistä paremmin lukion laaja-alaisten tai oppiainerajat ylittävien kokonaisuuksien hallintaa. Nämä tehtävät eivät ole matemaattisesti hankalampia "jokeritehtäviä", vaan lyhyen matematiikan luonteen mukaisesti soveltamistaitoja mittaavia kokonaisuuksia, joissa voi yhdistyä useampi matematiikan moduuli. Kuten muissakin tehtävissä, myös 18 pisteen tehtävissä voi olla eri laajuisia aineistoja.

Matematiikan jaos on laatinut kaksi erityyppistä esimerkkiä 18 pisteen tehtävistä, joita kokeessa voi olla. Esimerkkitehtävissä on aineistona taulukko, mutta kokeessa voi olla myös muun tyyppistä aineistoa. Ensimmäinen esimerkki (Pandat) on uusi tehtävä, jossa on kysymyksiä matematiikan eri moduuleista. Toinen esimerkki (Mooren laki) pohjautuu kevään 2013 lyhyen matematiikan tehtävään 13. Esimerkki näyttää, miten uudet 18 pisteen tehtävät ja vanhat 12 pisteen tehtävät voivat vertautua toisiinsa ja miten opetussuunnitelman muutokset ja käytettävissä olevat työkalut voivat vaikuttaa tehtävien luonteeseen.

Katso esimerkkitehtävät (avautuu uuteen välilehteen)

Lue aikaisempi tiedote aiheesta (25.5.2022)