Kevään ylioppilastutkinto alkaa 12.3. – lukiot ovat järjestäneet tutkintoja jo 150 vuotta

Tiedote, Helsinki, 6.3.2024.

Kevään 2024 ylioppilastutkinto järjestetään 12.3.–3.4.2024.

Apollo-, mies- ja naishamot sekä kirjaimet Y, T ja L.
Kuva: Antti Heikkinen / Source.

Tutkintoon on ilmoittautunut 46 300 kokelasta, mikä on noin 900 enemmän kuin keväällä 2023. Ilmoittautumisia eri aineissa ja oppimäärissä on noin 136 700 eli noin 600 vähemmän kuin vuosi sitten. Luvuissa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan. 

Kokeiden uusintoihin ilmoittautumisten määrä on kutakuinkin kahden edellisen kevään tasolla. Noin 20 prosenttia kaikista ilmoittautumisista on joko hyväksytyn tai hylätyn kokeen uusintoja. Näistä noin 17 prosenttiyksikköä on hyväksytyn kokeen uusintoja. Keväällä uusitaan paljon esimerkiksi biologian ja englannin pitkän oppimäärän kokeita.  

Lukiot ovat järjestäneet ylioppilastutkintoja 150 vuotta 

Tänä keväänä tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun ylioppilastutkinnon kirjallisten kokeiden järjestelyvastuu siirrettiin lukioille. Aikaisemmin kokeet järjestettiin yliopistossa, vaikka tutkinto sidottiin lukioiden oppimäärään jo vuonna 1852.

Ylioppilastutkintoa on kehitetty koko historiansa ajan ja kehitetään edelleen. Lähivuosien uudistuksia ovat esimerkiksi hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet englanninkielisestä ylioppilastutkinnosta ja taito- ja taideaineiden suorituksista osana ylioppilastutkintoa. Valmistelutyö on kummankin uudistuksen osalta jo hyvässä vauhdissa opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla. 

“Ylioppilastutkinto on jo pitkään ollut keskeinen osa suomalaista koulutusjärjestelmää. Alusta alkaen sillä on ollut rooli myös korkeakouluvalinnoissa. On tärkeää, että tutkintoa ja sen laatua kehitetään jatkuvasti vastaamaan ajan vaatimuksia”, toteaa Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä. 

Lue lisää ylioppilastutkinnon historiasta

Liitteet ja lisätiedot

Kevään koepäivät

Kevään 2024 ylioppilastutkintoon ilmoittautuneiden määrät kokeittain (pdf)

Ylioppilastutkinnon rakenne

Haluatko Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteet sähköpostiisi? Ilmoittaudu mediarekisteriin (rekisteriseloste, pdf): mikko.salmi@ylioppilastutkinto.fi.