Ylioppilastutkinnossa otetaan käyttöön digitaalinen tutkintotodistus paperisen todistuksen rinnalla kevään 2023 tutkinnosta alkaen

Kevään 2023 uudet ylioppilaat saavat ylioppilastutkintotodistuksensa myös digitaalisena. Samalla todistuksen ulkoasu uudistuu. Uuden visuaalisen ilmeen ohella näkyvin muutos on ajankohta, joka kertoo, millä tutkintokerralla kokeet on suoritettu.

Digitaalinen todistus helpottaa ylioppilaiden hakuprosessia erityisesti ulkomaisiin oppilaitoksiin, joihin todistus lähetetään yleensä digitaalisena. Suomalaisten korkeakoulujen opiskelijavalintojen käytössä ylioppilastutkinnon tiedot ovat olleet digitaalisessa muodossa jo pitkään. Todistuksen saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Todistusta ei tarvitse säilyttää itse, vaan sen voi hakea Oma Opintopolku -palvelusta aina tarvittaessa. Näin todistus on aina tallessa ja käytettävissä. Digitaalisen todistuksen tiedot päivittyvät, kun tutkintoa täydennetään tai kokeita uusitaan.

Tavoitteena on, että myös aikaisempien vuosien ylioppilaat saavat digitaalisen todistuksen käyttöönsä.

Paperinen todistus säilyy rinnalla ja uudistuu

Paperinen ylioppilastutkintotodistus lähetetään jatkossakin kaikille uusille ylioppilaille heidän omaan lukioonsa.

“Paperinen todistus on arvokas perinne, jota haluamme jatkaa. Moni haluaa esitellä sitä ylioppilasjuhlissa sukulaisille ja ystäville”, Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo.

Ulkomaisissa opiskelijahauissa käytetään nykyään pääsääntöisesti digitaalista todistusta. Sen väärentäminen on huomattavasti vaikeampaa kuin paperisen todistuksen. Myös paperista todistusta voi jatkossakin käyttää opiskelijahauissa, vaikka siinä ei ole enää turvaominaisuuksia. Todistuksen tiedot voi tarvittaessa varmistaa Ylioppilastutkintolautakunnasta.

Lisätietoa:

Lue lisää todistuksista Usein kysyttyä -sivulla

pääsihteeri Tiina Tähkä, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi, puh. 0295 338 201.