Miten digitaalinen ylioppilaskoe toimii?

Digitaalinen ylioppilaskoe suoritetaan oman lukion järjestämässä, valvotussa koetilassa. Kokelaalla tulee olla mukanaan kokeeseen tarvittavat välineet: lautakunnan ohjeiden mukainen kannettava tietokone, virtajohto ja langalliset kuulokkeet. Kone voi olla kokelaan oma tai lainattu. Lue lisää laitevaatimuksista:

Ohjeet sopivan tietokoneen hankintaan (Abitti.fi)

Kokeeseen valmistautuminen ja koetilanteen kulku

Kokelaan tulee osata käynnistää tietokoneensa lautakunnan toimittamalta USB-muistilta, jonka avulla käynnistetään kokeen oma käyttöjärjestelmä. Tietokoneen oma käyttöjärjestelmä ja kovalevy säilyvät muuttumattomina kokeen aikana. Kokeen aikana kokelaiden tietokoneet ovat kytkettynä koetilan palvelimeen koetilaan rakennetun paikallisen tutkintoverkon kautta. Kokelaan vastaukset tallentuvat automaattisesti sekä koetilan palvelimelle että varapalvelimelle.

Valvoja aloittaa kokeen valvojan tietokoneelta klo 9.00, jolloin kokelaat pääsevät suorittamaan valitsemaansa koetta. Halutessaan kokelas voi käyttää tietokoneessaan lisälaitteita: näppäimistöä, langallista hiirtä tai muuta vastaavaa osoitintyökalua. Kokelaiden tietokoneiden verkkoliikenne saattaa vaatia USB-liitäntäisiä lisälaitteita, kuten Ethernet- tai WLAN-adaptereita.

Kokelas voi käyttää luonnospaperia vastauksen luonnosteluun. Luonnospapereissa tulee olla lukion nimi ja numero painettuna tai leimattuna sekä kokelaan nimikirjoitus ja nimenselvennys.

Lukion on järjestettävä kokelaille riittävästi harjoittelumahdollisuuksia tietokoneen käynnistämiseen ja koejärjestelmän käyttöön.