Vieraan kielen pitkän oppimäärän kokeiden koepäivä

Syksyn 2023 ylioppilastutkinto jatkui tänään vieraan kielen pitkän oppimäärän kokeilla. Päivän kokeisiin oli ilmoittautunut 21 329 kokelasta, joista valtaosa, 20 841, englannin kokeeseen. Pitkän oppimäärän kokeet järjestetään myös espanjan, ranskan, saksan ja venäjän kielissä.

Apollo-hahmo ja kaksi ihmishahmoa sekä kirjaimet Y, T ja L.
Kuva: Antti Heikkinen / Source.

Englannin jälkeen toiseksi yleisin pitkän oppimäärän kieli tutkinnossa on venäjä. Pitkän venäjän koetta suorittaa myös venäjää äidinkielenään puhuvia.

Saksan pitkän oppimäärän kokeen tehtävän 5 ohjeistus on herättänyt kysymyksiä. Tehtävässä kerrottiin, että äänitteen voi kuunnella kerran, mutta äänitteen yhteydessä kuuntelukertojen määrä oli ilmaistu ristiriitaisesti. Tällaisissa tilanteissa kokelasta kehotetaan vastaamaan tehtävään parhaan osaamisensa mukaan. Sensorikokous päättää, miten tilanne otetaan huomioon lopullisessa arvostelussa. Lautakunta pahoittelee virhettä.

Kokeet ovat sujuneet pääosin rauhallisesti. Lautakunnan tekniseen tukeen on tullut joitakin kymmeniä yhteydenottoja, mikä on tavanomainen määrä tutkintopäivinä. Lautakunta ohjeistaa lukioita ottamaan mahdollisissa ongelmatilanteissa aina yhteyttä lautakuntaan ajantasaisten toimintaohjeiden saamiseksi.