Abitti 2 -laitevaatimukset

Lautakunnan esitys kokelaan koneen ja koetilan palvelimen laitevaatimuksista sekä eräistä muutoksista koetilan järjestelyistä Abitti 2:ssa.

'Tässä esitetyt vaatimukset eivät välttämättä ole lopullisia. Vaatimuksista on mahdollista esittää näkemyksiä 6.6.2025 mennessä erillisessä tiedotteessa kuvatulla tavalla. Lopulliset vaatimukset sisällytetään vahvistamisen jälkeen lautakunnan yleisten määräysten ja ohjeiden liiteisiin 1 ja 2.

Kokelaan koneen vaatimukset 1.6.2026 alkaen, esitys

Käyttöjärjestelmä

Kokelaan tietokoneessa on oltava joku seuraavista käyttöjärjestelmistä:

  • Koulutuksenjärjestäjän/lukion keskitetysti hallitsema ChromeOS viimeisin LTS-versio tai uudempi, johon on kohdistettu lautakunnan oheistuksessa mainitut asetukset keskitetyn hallinnan kautta
  • macOS 15 tai uudempi, Apple Silicon -prosessori
  • Windows 11 24H2 tai uudempi, x64-prosessori
  • Abitti 2 -kokelastikku, uusin julkaistu versio

Abitti 2 -kokelasohjelmisto (ChromeOS, macOS ja Windows)

ChromeOS-, macOS- ja Windows-tietokoneisiin on oltava asennettuna uusin julkaistu versio Abitti 2 -kokelasohjelmistosta.

Kokelasohjelmisto on asennettava ChromeOS-tietokoneisiin koulutuksenjärjestäjän/lukion keskitetyn hallinnan kautta.

Abitti 2 -kokelastikku

Abitti 2 -kokelastikku on USB-muistille tai koneen sisäiselle massamuistille kirjoitettava Linux-käyttöjärjestelmään perustuva kokeen suoritusympäristö. Kokelaan tietokone on käynnistettävä siten, että BIOS/UEFI-käynnistysympäristö suorittaa kokelastikun käyttöjärjestelmän ilman välikerroksia (esim. virtualisointia).

Kokelaan tulee hyvissä ajoin ennen koetilannetta kokeilemalla varmistua käyttämänsä tietokoneen yhteensopivuudesta Abitti 2 -kokelastikun kanssa. Vastuu tietokoneen käynnistymisestä on kokelaalla.

Teknisiä vaatimuksia:

  • 64-bittinen x86-prosessori, jossa on vähintään 2 ydintä
  • Mahdollisuus käynnistää Abitti 2 -kokelastikku USB3-muistilta tai koneen sisäiseltä massamuistilta

Keskusmuisti (RAM)

8 Gt tai enemmän, josta näytönohjain voi käyttää tarvitsemansa osan.

Näyttö

Tietokoneen näytön tulee olla resoluutioltaan vähintään 1360x768. Näytön koon on oltava alle 18 tuumaa. Tätä suurempia näyttöjä voi käyttää ainoastaan lautakunnan myöntämänä erityisjärjestelynä. Yksi näyttö kokelasta kohden.

Akku

Suositellaan toimivaa akkua sähkönsyöttöhäiriöiden varalta.

Verkko

Ylioppilaskokeen järjestävä lukio voi rakentaa tutkintoverkon langallisella Ethernet- tai WLAN-teknologialla. Kokelaan tietokoneen on oltava liitettävissä tutkintoverkkoon kokeen järjestävän lukion valitsemalla teknologialla.

Valtaosa lukioista käyttää ylioppilaskokeessa langallista verkkoa. Siksi ylioppilaskokeessa käytettävässä tietokoneessa on hyvä olla Ethernet-liitäntä.

Tietokoneessa on hyvä olla myös WLAN-verkkokortti opiskelu- ja kurssikoekäyttöä varten.

Sekä langalliset Ethernet- että WLAN-verkkolaitteet voivat olla ulkoisia lisälaitteita. 

Ääni

Tietokoneessa on oltava kuuloke ja mikrofoni. Laitteet eivät saa missään tilanteessa mahdollistaa langatonta tiedonsiirtoa (esim. Bluetooth).

Lisälaitteet

Tietokoneessa voi tarvittaessa käyttää virtalähteetöntä USB-hubia tai muuta vastaavaa adapteria (esim. USB-C:stä USB3:een).

Tietokoneen lisälaitteet eivät saa missään tilanteessa mahdollistaa langatonta tiedonsiirtoa (esim. Bluetooth).

 

Koetilan palvelinten vaatimukset 1.6.2026 alkaen (Abitti 2), esitys

Ylioppilaskokeessa on käytettävä palvelinryhmää, jossa on 2-5 palvelinta. Yhteen palvelimeen voi liittää enintään 75 tai 150 kokelasta riippuen palvelimen tehosta. Palvelinryhmän kaikkien palvelimien on oltava yhtä tehokkaita.

Palvelinryhmän mitoitus ja sijoittelu

Palvelinryhmässä olevien palvelimien määrä ja teho määräytyvät tutkintoverkon kokelasmäärän mukaan. Ryhmässä on oltava aina vähintään yksi ylimääräinen palvelin siltä varalta, että joku ryhmässä olevista palvelimista vikaantuu kesken kokeen.

 

kokelaita75 kokelaan palvelimilla150 kokelaan palvelimilla
302 palvelinta2 palvelinta
1003 palvelinta2 palvelinta
1704 palvelinta3 palvelinta
400ei mahdollinen4 palvelinta

 

Mikäli yksi tutkintoverkko kattaa useita koetiloja, tulee palvelimia sijoittaa verkon eri osiin. Eri verkon osissa työskentelevät kokelaat on tarkoituksenmukaista ohjata heitä verkossa olevaan lähimpään palvelimeen.

Palvelimen vaatimukset molemmille teholuokille

  • Palvelimessa on 64-bittinen x86-prosessori. Prosessori on vähintään neliytiminen (esimerkiksi neliytiminen ”quad core” tai hypersäikeistetty kaksiytiminen ”dual core with hyper-threading”).
  • Palvelimiin on asennettu Linux-käyttöjärjestelmä YTL:n automaattisella asennuksella.
  • Palvelimessa on Ethernet-liitäntä, jonka tiedonsiirtonopeus on vähintään 1 Gbit/s.
  • Palvelimessa on edellisen lisäksi toinen verkkoliitäntä, joka on yhdistetty internetiin.
  • Palvelinta säilytetään lukitussa tilassa siten, että palvelimeen pääsevät käsiksi vain luotetut henkilöt.
  • Koneeseen ei ole käyttäjätunnuksia tai muita käyttöoikeuksia muilla kuin ylioppilastutkinnon järjestämiseen osallistuvilla henkilöillä. Lukiossa on oltava paikalla kokeen aikana henkilö, jolla on tiedossaan koneen ylläpitäjän oikeuksin varustetun tunnuksen salasana.
  • Koneeseen saa asentaa vain sellaisia ohjelmia, jotka eivät vaaranna koneen tietoturvaa.

Palvelimen on oltava akkuvarmistettu. Akkuvarmistus voi olla ulkoinen UPS tai koneen sisäinen (esim. kannettava tietokone). Palvelimen on kyettävä toimimaan akun varassa vähintään lautakunnan ohjeissa määritellyn varakäyntiajan verran.

Vaatimukset palvelimelle, johon voi liittää enintään 75 kokelasta

  • Palvelimessa on vähintään 16 gigatavua RAM-muistia, josta näytönohjain voi käyttää tarvitsemansa osan.
  • Palvelimen prosessorin tehon tulee ylittää 20 000 pistettä nopeustestissä (https://www.cpubenchmark.net/)
  • Tallennustilaa vähintään 1 teratavu, josta YTL Linux –asennus vie tarvittavan osan

Vaatimukset palvelimelle, johon voi liittää enintään 150 kokelasta

  • Koneessa on vähintään 32 gigatavua RAM-muistia, josta näytönohjain voi käyttää tarvitsemansa osan.
  • Palvelimen prosessorin tehon tulee ylittää 35 000 pistettä nopeustestissä (https://www.cpubenchmark.net/)
  • Tallennustilaa vähintään 1 teratavu, josta YTL Linux –asennus vie tarvittavan osan

Vaatimukset palvelimelle, johon voi liittää yli 150 kokelasta

Jos lukio tarvitsee koejärjestelyihin palvelinta, johon voi liittää yli 150 kokelasta, tarvittavista järjestelyistä tulee sopia lautakunnan kanssa etukäteen.

Vaatimukset palvelinryhmälle, johon voi liittää yli viisi palvelinta

Jos lukio tarvitsee koejärjestelyihin palvelinryhmää, johon voi liittää yli viisi palvelin, tarvittavista järjestelyistä tulee sopia lautakunnan kanssa etukäteen.

 

Muutosesityksiä koetilan järjestelyitä koskeviin määräyksiin Abitti 2:n käyttöönottoon liittyen

Ylioppilaskokeessa jokaisella kokelaalla on käytössään tietokone, johon on joko asennettu lautakunnan jakelema Abitti 2 -kokelassovellus tai vaihtoehtoisesti on käynnistetty Abitti 2 -kokelastikulta. Abitti 2 -kokelastikku voi olla joko USB-muistilla tai asennettuna koneen sisäiselle massamuistille.

Jokainen tietokone liitetään sähköverkkoon ja kiinteistössä olevan tutkintoverkon kautta koetilassa oleviin palvelimiin. Tutkintoverkko on kiinteistön muista tietoliikenneverkoista eristetty paikallisverkko. Lukion tutkintoverkko voi kattaa laajan kiinteistön eri koetilat. Samassa tutkintoverkossa voi olla esimerkiksi lukion liikunta- ja juhlasalit sekä erilliset tilat. Näin kokelaita voidaan poikkeustilanteissa siirtää tilasta toiseen koepäivän aikana.

Abitti 2 -kokelassovellus ja -kokelastikku estävät kokelasta pääsemästä muihin kuin kokeessa käytettäviin sähköisiin resursseihin (esim. internetissä tai tietokoneen kovalevyllä sijaitseviin aineistoihin).

Koetilan palvelimiin on asennettu Linux-käyttöjärjestelmä YTL:n automaattisella asennuksella.

Koetilan palvelimia on 2-5 kpl. Palvelimet yhdistetään toisiinsa palvelinryhmäksi. Palvelinryhmä on yhteydessä keskenään tutkintoverkon kautta. Palvelinryhmä synkronoi kokeen ja kokelaiden tiedot keskenään siten, että yhden palvelimen vikaantuminen ei vaaranna kokelaiden kokeiden suoritusta. Palvelinryhmään voidaan tarvittaessa liittää uusia palvelimia koepäivän aikana.

Palvelinryhmässä olevien palvelimien määrä ja teho määräytyvät kokelasmäärän mukaan. Ryhmässä on oltava aina vähintään yksi ylimääräinen palvelin siltä varalta, että joku ryhmässä olevista palvelimista vikaantuu kesken kokeen. Tarkemmat ohjeet palvelimien mitoituksesta löytyvät ylempänä.

Palvelimen on oltava akkuvarmistettu. Akkuvarmistus voi olla ulkoinen UPS tai koneen sisäinen (esim. kannettava tietokone). Akkuvarmistus on toteutettava nykyisten määräysten mukaisella tavalla (ks. Yleiset määräykset ja ohjeet, liite 1).

Mikäli kokelaat käyttävät Abitti 2 -kokelastikkua, tulee lukion kirjoittaa tarvittavat levynkuvat itse hankkimilleen muistitikuille. Kokelaiden on ilmoitettava lukiolle vähintään 1 kk ennen koepäivää, jos he tarvitsevat Abitti 2 -kokelastikkua.