Muntlig språkkunskap i studentexamen

Uppdaterad

Studentexamensnämnden har inlett beredningen för det muntliga delen i proven i främmande språk och det andra inhemska språket, i enlighet med planen för utveckling och verkställande av studentexamen. Målet med beredningen är att den muntliga delen av proven ska kunna införas stegvis i prov för lång och medellång lärokurs. Tidtabellen preciseras under beredningen. En remissrunda kommer att hållas om tidtabellen och andra beredningarna innan beslut fattas.

Apollo-figuren och en människa funderar.
Bild: Antti Heikkinen / Source.

Hur skulle språkproven förändras? 

Proven utformas baserat på grunderna för gymnasiets läroplan, precis som nu. Utöver skriftliga uppgifter kommer proven att innehålla uppgifter som mäter muntliga språkkunskaper. Provets längd och maximala poängantal förblir oförändrat. Den muntliga delens andel av den totala poängsumman är liten. Utgångspunkten är att även arbetsmängden för preliminär bedömning förblir likadan som nu. 

Vad skulle bedömas i proven? 

Den muntliga delen av provet ger examinanden möjlighet att visa sin förmåga att uttrycka sig muntligt på ett främmande språk eller det andra inhemska språket. Huvudfokus ligger, i enlighet med grunderna för läroplanen, på att kommunikationen förmedlas. Muntliga språkkunskaper är en central del av målen i grunderna för gymnasiets läroplan, men hittills har dessa kunskaper inte kunnat mätas i skriftliga studentprov. Om den nya muntilga delen inrättas, skulle den vara en viktig möjlighet för examinanden att visa sina kunskaper. 

Hur kan den muntliga delen genomföras i praktiken? 

De muntliga språktesten planeras enligt de preliminära riktlinjerna att organiseras som ett separat delprov från den skriftliga delen, men på samma provdag och i samma provsal som de övriga delarna av provet. Provprestationen görs individuellt i studentexamens provsystem. Examinanden kan lyssna på sitt svar och, om hen vill, banda in det igen. Den praktiska genomförandet av delen preciseras allt eftersom planeringen fortskrider. 

Hur fortskrider beredningen? 

Dialogen med olika intressentgrupper är central i planeringsarbetet. Nämnden ordnar möten med intressentgrupper och samlar in idéer och respons via ämneslärarorganisationer. Även uppföljningsgruppen för utvecklingen av studentexamen ger respons för att stödja beredningen. När beredningen för den muntliga delen har kommit längre, kommer nämnden att be om utlåtanden gällande provens praktiska genomförande och tidtabell för införandet. 

Innan den muntliga delen tas i bruk i studentexamen kommer lärare och examinander att ha möjlighet att öva på muntliga uppgifter i Abitti 2-provsystemet. Nämnden beredar exempeluppgifter och modellprestationer som stöd för undervisningen och beredningen inför proven. Mer information om detta kommer senare.

Nyheter och blogginlägg

Nämnden har inlett beredningen för den muntliga delen i proven i främmande språk och det andra inhemska språket (7.5.2025)