På våren dimitteras över 25000 nya studenter

På våren 2025 avlägger cirka 25400 personer studentexamen, vilket är cirka 600 fler än våren 2024. Av vårens nya studenter tar ungefär 2100 studenten vid ett svenskspråkigt gymnasium. Ännu fler studenter kommer att få sin examen avlagd när de får sina återstående studier avklarade. Examinanden blir student när hen har fått godkänt i de prov som krävs för studentexamen samt avlagt gymnasiets lärokurs eller en annan i lag definierad examen eller utbildning.

Två Apollo-figurer, studentmössor och lyras stränger.
Bild: Antti Heikkinen / Source.

Sammanlagt anmälde sig 48300 examinander till vårens studentexamen. I siffran ingår både examinander som är i olika stadier med att avlägga sin examen samt examinander som tar om godkända eller underkända prov eller kompletterar sin examen. Deltagarna i vårens studentexamen har anmält sig till cirka 140000 prov i de olika examensämnena och lärokurserna. Utöver modersmål och litteratur, som är obligatorisk för alla, var antalet anmälningar störst till provet i engelska, lång lärokurs och proven i både lång och kort matematik. 

Alla godkända vitsord i studentexamen visar att examinanden har tagit till sig den kunskap och de färdigheter som anges i gymnasiets läroplan. Bland studenterna våren 2025 erhölls de bästa studentexamensbetyget enligt vitsordspoäng av en examinand som fick 77 poäng. Samma examinand uppnådde också det högsta antalet laudatur-vitsord: 11. Vitsordet laudatur ger 7 vitsordspoäng. 

Enligt den nya examensstrukturen kan examinanden avlägga prov av olika lärokurser inom ett och samma examensämne. Enligt beräkningsmetoden av vitsordspoängen och antalet laudatur som togs i användning på hösten 2023, beaktas endast en lärokurs i varje examensämne. Av vitsorden i prov av olika lärokurser inom ett och samma examensämne beaktas det högre vitsordet, förutom i provet i engelska, där den långa lärokursen alltid beaktas.  

“Studenterna har genomfört krävande studier. Nu är det dags att njuta av prestationen och vara stolt över varje vitsord”, gratulerar generalsekreterare Tiina Tähkä. 

Studentexamensnämnden gratulerar och önskar lycka och framgång till vårens nya studenter! 

Poänggränserna varierar mellan examenstillfällena 

Poänggränserna för vitsorden bestäms av nämnden för varje examenstillfälle enligt de poäng som examinanderna erhållit. Poänggränserna kan variera mycket och återspeglar inte examinandernas kunskaper jämfört med tidigare examenstillfällen. Den viktigaste faktorn som påverkar poänggränserna är hur svåra eller lätta proven har varit för hela gruppen av examinander. 

"Till exempel kan mycket utmanande enskilda uppgifter eller förändringar i provets struktur påverka hur poäng ges och därigenom inverka på poänggränserna," berättar Tiina Tähkä. 

Nämnden har skickat resultaten till gymnasierna 13.5 

Nämnden har skickat resultaten för examen våren 2025 till gymnasierna tisdagen 13.5.2025 kl. 9.00 via nämndens examenstjänst. Även vårens poänggränser har publicerats på nämndens webbplats. 

Gymnasiet kan genast meddela resultaten till examinanderna. Varje examinand får veta sina resultat från det egna gymnasiet från och med den tidpunkt som gymnasiet angett. Ifall examinanderna har frågor gällande resultaten, kontaktar de i första hand sitt eget gymnasium. 

Examinanden och vårdnadshavaren, ifall examinanden är under 18 år, kan se resultaten och de bedömda provprestationerna i Min Studieinfo -tjänsten från och med onsdagen 14.5.2025 kl. 9.00. Rektorer och lärare som utfört den förberedande bedömningen ser prestationerna via nämndens bedömningstjänst från och med samma tidpunkt. 

Samtidigt som resultaten publiceras ges de också till högskolornas gemensamma antagning. 

Examinanden själv eller vårdnadshavaren (ifall examinanden är under 18 år) kan av grundade skäl begära omprövning inom 14 dygn. Instruktionerna för begäran av omprövning hittas på nämndens webbsida. 

Nämnden ger medierna studenternas namn 20.5 

Både nämnden och gymnasiet har rätt att ge ut studenternas namn till publicering efter att nämnden har skickat examensresultaten till gymnasiet och uppgifternas riktighet har kontrollerats. Om gymnasiet har framfört begäran om granskning som påverkar färdigställandet av studentexamen, får namnen inte publiceras förrän nämnden har hunnit behandla ansökningarna. Rätten att ge ut namnen till publicering grundar sig på lagen om nationella studie- och examensregister (L 884/2017, 15 §). 

Nämnden ger medierna namnen på de studenter som inte senast 5.5 har anhållit om att deras namn ska lämnas opublicerat tisdagen 20.5. Mediernas anhållan om uppgifter skickas till adressen lautakunta@ylioppilastutkinto.fi. I anhållan skall det framkomma att uppgifterna används för journalistiska ändamål och att den som anhåller om uppgifterna representerar mediet i fråga. Uppgifterna ges ut för publicering via skyddad e-post under förmiddagen på tisdagen 20.5. 

Statistik över höstens studentexamen publiceras från och med 13.5 

Preliminära statistiska uppgifter över examen våren 2025 publiceras i Statistik-delen på nämndens webbplats på förmiddagen tisdagen 13.5 och uppdaterade uppgifter tisdagen 20.5. 

Data för uträknande av jämförelsetal över studentexamen våren 2025 publiceras på tisdagen 20.5 kl. 12.00. Datat kan användas för att räkna ut läroanstaltspecifika jämförelsetal. Anvisningar för nedladdning av data för examen (på finska) hittas i Statistik-delen. 

Bilagor och ytterligare upplysningar 

Mediernas anhållan om namnlistor: lautakunta@ylioppilastutkinto.fi 

Intervjuer på finska: generalsekreterare Tiina Tähkä, tel. 0295 338 201, tiina.tahka@ylioppilastutkinto.fi 

Intervjuer på svenska: specialsakkunnig Robin Lundell, tel. 0295 338 242, robin.lundell@ylioppilastutkinto.fi 

Statistik och upplysningar gällande bästa examen: aktuarie Alex Hellsten, tel. 0295 338 225, alex.hellsten@ylioppilastutkinto.fi 

Vill du få nämndens pressmeddelande direkt på ditt e-post? Anmäl dig till medieregistret (dataskyddsbeskrivningen): mikko.salmi@ylioppilastutkinto.fi